ROMA PUBLICATION 112 2008 

leporello with 11 photographs. edition 3500. design roger willems

 

 Het Fonds voor beeldende kunsten, vormgeving en bouwkunst neemt met de tentoonstelling Power of Place deel aan de Internationale Triënnale Apeldoorn. De tentoonstelling ligt in het verlengde van de landschapsstudiereis door de Verenigde Staten die het Fonds BKVB vorig jaar organiseerde.

Curator Huib Haye van der Werf (adviseur bij Atelier Rijksbouwmeester en deelnemer studiereis) stelt in de Nettenfabriek een bijzondere tentoonstelling samen vanuit het hart van het reisgezelschap. Dat gezelschap bestond uit gerenommeerde (landschaps- en tuin)architecten, beeldend kunstenaars en beschouwers. In aansluiting op deze tentoonstelling stelt het Fonds BKVB ook een programma samen met een aantal ontmoetingen en gesprekken met professionals. 

De studiereis naar de Verenigde Staten vond plaats in het najaar van 2007 met als reisdoel de oostkust, de Mid West en de Staat Arizona. Uitgangspunt voor de programmering van de reis was de bestudering van het landschap en de stedenbouw op drie schaalniveaus: het landschap binnen de stedelijke omgeving, de groengebieden langs de randen van de stad en als laatste de rol van infrastructuur en beheer in het grootse eindeloze landschap van Amerika zoals die bekend is van films en populaire cultuur. De tentoonstelling Power of Place wil laten zien wat de studiereis in gang heeft gezet. 

De Nettenfabriek is omgetoverd tot een plek waar vele facetten van het onderwerp landschap vertegenwoordigd zijn. De enorme ruimte is verdeeld in drie verschillende zones: Allereerst het o.l.v. Ester van de Wiel ontworpen binnenlandschap. Vervolgens een door kunstenaarsgroep Observatorium ontworpen podium waar debatten, presentaties en discussies zullen plaatsvinden, zowel internationaal als nationaal: over ontwerpen, over het maken van landschap, over het beheer en over de ontwikkeling van landschappen. 
Tenslotte is er een tentoonstellingsruimte met nieuw werk van beeldend kunstenaars die aan de reis deelnamen, aangevuld met bestaand werk van andere kunstenaars. M.m.v. Frank van der Salm, Erik Odijk, Voebe de Gruyter, Sanne Peper, Rudy Luijters, Lara Almarcegui, Philippine Hoegen, Stephan Keppel, Pim Palsgraaf en Eva-Fiore Kovacovsky.